Składniki na około 26 bułeczek:
- 150 g masła, roztopionego
- 500 ml mleka
- 20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 100 - 150 g cukru
- około 1 kg mąki pszennej
- 200 g rodzynków
Uwaga: w składzie bułeczek nie ma jajek. Ja dodałam jajko i nie było złe
Do posmarowania:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodając rodzynki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta, formować gładkie i równe bułeczki, około 70 g każda. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut (lub dłużej, powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz