wtorek, 12 marca 2019

Zakwas żytni



Składniki:

  • mąka żytnia
  • woda
Przygotowanie:
  1. Do wyparzonego słoika wrzucam o 8 rano 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki letniej wody. Całość dobrze mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce zakryte gazą. 
  2. Po 12 h lekko mieszam aby nie zaczęło pleśnieć
  3. Następnego dnia o tej samej godzinie co dnia pierwszego wrzucam 1/3 szklanki mąki i 1/3 szklanki wody i mieszam. Po 12 h mieszam ponownie
  4. Czynność powtarzam przez minimum 5 dni. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy do zrobienia chleba. 
  5. Zakwas można dalej dokarmiać według tej samej procedury. Im starszy zakwas tym chleb lepszy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz