Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 200 g salami
- 1 cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
- przecier pomidorowy
- bazylia
- Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką mąki w 150 ml letniej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Z pozostałej mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowuję na format pasujący do blachy.
- Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
- Salami kroimy na małe kawałki, cebulę w paski, kukurydzę odsączamy z wody; wszystko wykładamy na pizzę i posypujemy serem.
- Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz