sobota, 27 kwietnia 2019

Drożdżówki z bananami, mascarpone i czekoladą

Składniki na około 20 średnich drożdżóweczek
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru 
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
na nadzienie:
  • ok 200 g mascarpone
  • 2 banany
  • czekolada mleczna
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykrawam kwadraty; smaruję cienko mascarpone, następnie kładę plasterki bananów i po 1 kostce czekolady; narożniki kwadratu zaginam do środka.
  4. Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
  5. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz