Składniki na około 20 średnich drożdżóweczek
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- ok 70 g masła
- 500 g mąki
na nadzienie:
- ok 200 g mascarpone
- 2 banany
- czekolada mleczna
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
- Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykrawam kwadraty; smaruję cienko mascarpone, następnie kładę plasterki bananów i po 1 kostce czekolady; narożniki kwadratu zaginam do środka.
- Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
- Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz