sobota, 6 kwietnia 2019

Poranna rosa


Składniki na blachę o wymiarach 23x23:
na kuleczki serowe:

  • ok 275-300 g sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka bułki tartej
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
na krem: 
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ok 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na kuleczki serowe mieszam dokładnie i formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego ( powinno wyjść 16 kuleczek); odkładam do lodówki na minimum 2h
  2. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą
  3. Masło ubijam z cukrem na puszystą masę; następnie dodaję śmietanę i po 1 jajku; potem mąkę z proszkiem i sodą; mieszam do połączenia składników.
  4. 2/3 części ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem; do 1/3 dodaję mleko i kakao i wykładam na jasną część ciasta
  5. Kuleczki układam w czterech rzędach po 4 i wciskam prawie do samego dna
  6. Piekę ok 45 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni
  7. Żelatynę rozpuszczam w wodzie;
  8. Śmietanę kremówkę ubijam; dodaję ostudzoną żelatynę i cukier; wykładam na wierzch ostudzonego ciasto i posypuję posypką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz