Składniki na blachę o wymiarach 23x23:
na kuleczki serowe:
- ok 275-300 g sera
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka bułki tartej
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g masła lub margaryny
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 ml śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
na krem:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ok 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kuleczki serowe mieszam dokładnie i formuje kuleczki wielkości orzecha włoskiego ( powinno wyjść 16 kuleczek); odkładam do lodówki na minimum 2h
- Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą
- Masło ubijam z cukrem na puszystą masę; następnie dodaję śmietanę i po 1 jajku; potem mąkę z proszkiem i sodą; mieszam do połączenia składników.
- 2/3 części ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem; do 1/3 dodaję mleko i kakao i wykładam na jasną część ciasta
- Kuleczki układam w czterech rzędach po 4 i wciskam prawie do samego dna
- Piekę ok 45 min w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni
- Żelatynę rozpuszczam w wodzie;
- Śmietanę kremówkę ubijam; dodaję ostudzoną żelatynę i cukier; wykładam na wierzch ostudzonego ciasto i posypuję posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz