poniedziałek, 1 kwietnia 2019

Naleśniki z serkiem i wędzonym łososiem

Składniki na około 7 naleśników:
na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • odrobina oleju do smażenia
na farsz:
  • 150 g serka typu filadelfia
  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • odrobina pieprzu
  • garść świeżego koperku
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto wkładam do blendera i miksuję na jednolitą masę - ciasto przypomina ciasto naleśnikowe - jeśli jest zbyt gęste dodajemy woda, jeśli zbyt rzadkie dodajemy 
  2. Na dużej ( u mnie o średnicy 23 cm) patelni rozgrzewam odrobinę tłuszczu i wylewam na patelnię cienką warstwę. Smażę z obu stron aż będą rumiane. 
  3. Łososia kroję na mniejsze kawałki, koperek drobno siekam.
  4. Ser mieszam ze śmietaną i dodaję łososia, koperek oraz pieprz ( nie dodaję soli bo łosoś jest już dostatecznie słony).
  5. Na naleśnika nakładam farsz i zwijam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz