Składniki na około 20 średnich drożdżóweczek
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- ok 70 g masła
- 500 g mąki
na nadzienie:
- ok 200 g mascarpone
- 100 g dżemu malinowego
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
- Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i smaruję cienko mascarpone i dżemem ( unikam smarowania brzegów gdyż podczas zwijania masa zacznie wyciekać) i następnie zwijam w roladę.
- Roladę przecinam na paski co około 4 cm i wykładam na blachę.
- Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
- Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz