Składniki na formę 24 x 24:
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1 kilogram sera z wiaderka
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- bakalie ( u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)
- 4 łyżki rumu
- mąka do oprószenia bakalii
- kawałki czekolady
- Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty.
- Bakalie namaczam w rumie; po wyjęciu z rumu obtaczam w mące - w ten sposób nie opadną na dno.
- Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić.
- Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek i bakalie.
- Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz