na ciasto marchewkowe:
- 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
na białą warstwę:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
na warstwę zieloną:
- galaretka agrestowa na 500 ml wody
Przygotowanie:
- Ciasto marchewkowe: jajka wbijam do miski dodaję cukier i pozostałe składniki. Wszystko mieszam. Wykładam na blachę ( u mnie to większa keksówka) i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wyciągam z piekarnika i czekam aż ostygnie.
- Biała warstwa: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i czekam aż ostygnie.
- Do miski wlewam jogurt, cukier, mascarpone oraz żelatynę; wszystko mieszam dokładnie aby nie było grudek i wylewam na ciasto marchewkowe. Wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie.
- Galaretkę rozpuszczam w wodzie; kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na białą warstwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz