Składniki na 2 porcje:
- 200 g krewetek
- 3 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- bazylia
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- parmezan do posypania
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Pomidory sparzam aby ściągnąć skórkę następnie kroję na połowy i wykrawam gniazda nasienne; następnie kroję pomidora na małe kawałki.
- Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej; kiedy cebula się lekko zarumieni dodaję pomidory, krewetki oraz przyprawy
- Kiedy całość jest już podsmażona dodaję ugotowany makaron i 2 łyżki śmietany ( aby sos się nie zważył dodaję odrobinę powstałego z patelni sosu do śmietany, mieszam i z powrotem wlewam na patelnię)
- Makaron przekładam na talerz i posypuję parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz