Składniki na małą blachę:
na biszkopt:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecała 1/3 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- bezy
na górę:
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki
- suszone śliwki
- rodzynki
- 3 łyżki rumu
dodatkowo:
- rum do skropienia biszkoptu ok 5 łyżek
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotowuję według przepisu i dzielę na dwa płaty. Każdy płat skrapiam wymieszanym rumem z wodą w proporcji 1:1
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości cukru i czekam aż ostygnie
- Kremówkę ubijam; do ubitej kremówki dodaję jogurt, cukier, ostudzoną żelatynę i pokruszone bezy; wszystko mieszam
- Połowę kremu wykładam na biszkopt i przykrywam drugim płatem biszkoptu; na drugi płat wykładam pozostały krem i wkładam do lodówki do zastygnięcia.
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki; razem z rodzynkami wkładam do kubka i zalewam rumem.
- Czekoladę rozpuszczam z masłem i śmietaną
- Wykładam nasączone rumem śliwki i rodzynki na krem i polewam czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz