Składniki na 8 babeczek:
- 2 jaja
- 1 duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach
- ok 1/2 średniego selera ( korzenia) startego na tarce na dużych oczkach
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 2 łyżki rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewam wodą i zostawiam na około 15 min następnie odciskam wodę i obtaczam w mące- w ten sposób nie opadną na dno ciasta
- Jajka wbijam do miski, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
- Przekładam do foremek silikonowych i piekę do suchego patyka ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz