Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- ok 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka maku
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszam z cukrem i rozrabiam z wodą. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce
- Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól i drożdże. Wyrabiam ciasto około 7 minut aż składniki będą dobrze wymieszane. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie chleb formuuję. U mnie będzie to okrągły bochenek więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję odrobinę mąki aby dało się z niego uformować kulę. Jeśli ciasto ma być w keksówce masa może być luzniejsza.
- Uformowany bochenek wykładam na blachę ( lekko ją naoliwiłam) i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz