sobota, 11 maja 2019

Chleb pszenno - żytni na drożdżach

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka maku
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i rozrabiam z wodą. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Do miski przesiewam mąkę. Dodaję sól i drożdże. Wyrabiam ciasto  około 7 minut aż składniki będą dobrze wymieszane. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po godzinie chleb formuuję. U mnie będzie to okrągły bochenek więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję odrobinę mąki aby dało się z niego uformować kulę. Jeśli ciasto ma być w keksówce masa może być luzniejsza. 
  4. Uformowany bochenek wykładam na blachę ( lekko ją naoliwiłam) i piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz