niedziela, 19 maja 2019

Grochówka



Składniki:
  • 300 g grochu
  • 300 boczku wędzonego
  • 2 średnie wędzone kiełbasy
  • 4 duże ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
  1. Groch namaczam w wodzie minimum 12 h
  2. Do garnka wrzucam pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę  i zalewam 2 litrami wody. Gotuję około 15 minut na wolnym ogniu a następnie dodaję odsączony na sitku groch i gotuję 45 minut. Podczas gotowania mogą się pojawić burzowiny - delikatnie zbieram je łyżką.
  3. Ziemniaki kroję w kostkę a marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucam do garnka z grochem i gotuję ok 25 min aż groch będzie miękki. 
  4. W międzyczasie kroję cebulę na kostkę i podsmażam na oleju; kiedy cebula jest już zarumieniona dodaję mąkę i mieszam aż się połączy z cebulą i olejem następnie wrzucam cebulę do garnka z grochem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy i wszystko mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz