Składniki:
- 300 g grochu
- 300 boczku wędzonego
- 2 średnie wędzone kiełbasy
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
- Groch namaczam w wodzie minimum 12 h
- Do garnka wrzucam pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę i zalewam 2 litrami wody. Gotuję około 15 minut na wolnym ogniu a następnie dodaję odsączony na sitku groch i gotuję 45 minut. Podczas gotowania mogą się pojawić burzowiny - delikatnie zbieram je łyżką.
- Ziemniaki kroję w kostkę a marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucam do garnka z grochem i gotuję ok 25 min aż groch będzie miękki.
- W międzyczasie kroję cebulę na kostkę i podsmażam na oleju; kiedy cebula jest już zarumieniona dodaję mąkę i mieszam aż się połączy z cebulą i olejem następnie wrzucam cebulę do garnka z grochem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy i wszystko mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz