poniedziałek, 6 maja 2019

Risotto z suszonymi borowikami

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g ryżu arborio
  • 150 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 50 g parmezanu
  • 500 ml  grzybowego
  • olej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Suszone grzyby zalewam letnią wodą i odstawiam na minimum 20 minut następnie kroję na małe kawałki; wodę z grzybów zostawiam - można ją wymieszać z bulionem dzięki czemu smak będzie intensywniejszy.
  2. Cebulę kroję w kostkę.
  3. Ryż podsmażam na oleju; kiedy ryż wchłonie olej dodaję parę łyżek bulionu; resztę bulionu wylewam stopniowo kiedy poprzednia część bulionu zostanie wchłonięta
  4. Grzyby i cebulę dodaję do ryżu i mieszam tak długo aż ryż i grzyby będą miękkie. 
  5. Pod koniec gotowania parmezan ścieram na tarce i dodaję do ryżu, wszystko mieszam i odstawiam na około 5 minut aż smaki się przebiją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz