Składniki na 2 porcje:
- 200 g ryżu arborio
- 150 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 50 g parmezanu
- 500 ml grzybowego
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Suszone grzyby zalewam letnią wodą i odstawiam na minimum 20 minut następnie kroję na małe kawałki; wodę z grzybów zostawiam - można ją wymieszać z bulionem dzięki czemu smak będzie intensywniejszy.
- Cebulę kroję w kostkę.
- Ryż podsmażam na oleju; kiedy ryż wchłonie olej dodaję parę łyżek bulionu; resztę bulionu wylewam stopniowo kiedy poprzednia część bulionu zostanie wchłonięta
- Grzyby i cebulę dodaję do ryżu i mieszam tak długo aż ryż i grzyby będą miękkie.
- Pod koniec gotowania parmezan ścieram na tarce i dodaję do ryżu, wszystko mieszam i odstawiam na około 5 minut aż smaki się przebiją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz