Składniki na 2 średnie pizze:
na ciasto:
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok 4 łyżek śmietany kremówki
- wiórki kokosowe
- żelki, lentilki
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką w 150 ml wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 min
- W międzyczasie przesiewam mąkę, dodaję sól i miękkie masło oraz rozczyn i wyrabiam ciasto; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowuje ( kiedy się klei dodaję odrobinę mąki) na blaszce na której będziemy je piec i wycinam kształt serca. Gdybyśmy wycinali je na desce a potem przenosili na blachę kształt serca mógłby się rozjechać.
- Piekę 18 minut w temperaturze 220 stopni.
- Kremówkę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę. Kiedy będzie rozpuszczona polewam nią pizzę.
- Pizzę posypuję wiórkami i żelkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz