Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23:
na ciasto:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i1/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego
dodatkowo:
- winogrona
- 1 galaretka porzeczkowa
Przygotowanie:
- Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie wlać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie przeciąć na pół i ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
- Galaretkę rozpuścić i ostudzić
- Na ciasto wyłożyć winogrona i przykryć tęgnącą galaretką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz