Składniki na blachę 23x23:
ciasto:
1) Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
2) Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli. Do mąki dodać drożdże, resztę ciepłego mleka i masę żółtkową. Wyrobić masę.
3) do masy dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Odstawić na godzinę.
4) Ciasto wyłożyć na wytłuszczoną i posypaną mąką formę. Włożyć owoce i znowu odstawić na 30 minut.
5) Ciasto piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 40 -45 minut. Ja wyłączyłam po 40 minutach i zostawiłam ciasto na parę godzin w piekarniku aby nie dostał zakalca przez zmianę temperatury.
ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 5 żółtek
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 duże jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 3 gałązki rabarbaru pokrojone na około 2cm kawałki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 90 g masła
1) Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
2) Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli. Do mąki dodać drożdże, resztę ciepłego mleka i masę żółtkową. Wyrobić masę.
3) do masy dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Odstawić na godzinę.
4) Ciasto wyłożyć na wytłuszczoną i posypaną mąką formę. Włożyć owoce i znowu odstawić na 30 minut.
5) Ciasto piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 40 -45 minut. Ja wyłączyłam po 40 minutach i zostawiłam ciasto na parę godzin w piekarniku aby nie dostał zakalca przez zmianę temperatury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz