sobota, 1 czerwca 2019

Ciasto z cukinią i borówkami

Składniki na keksówkę 12x23 cm:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 średnia cukinia starta na tarce o dużych oczkach
  • ok 100 g borówek ( jeśli są duże to przekrawam na pół)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • niecała 1/2 szklanka oleju
  • ok 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewam z proszkiem; dodaję cukier i sodę i wszystko mieszam.
  2. Do drugiej miski wbijam jajka i olej i wszystko mieszam a następnie dodaję do mieszanki z mąką.
  3. Na koniec dodaję cukinię i borówki; wszystko jeszcze raz mieszam i wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz