Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23 cm:
na biszkopt czekoladowy:
50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
50 g masła
50 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajek, osobno białka i żółtka
50 g mąki pszennej
1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
na masę:
na biszkopt czekoladowy:
- 600 ml śmietany kremówki
- ok 5 łyżeczek cukru pudru ( może być więcej/mniej w zależności od tego jak słodka ma być masa)
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
- Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, do gładkości.
- Wbijać do masła żółtka i cukier, cały czas miksując.
- Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy. Piec w temperaturze 170ºC około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić.
- Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz żelatynę
- Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać ekstrakt miętowy a do drugiej kakao
- Na biszkopt czekoladowy wylać białą warstwę z miętą i włożyć do lodówki na około 15 minut po tym czasie zaczyna już tęgnąć i można na nią wyłożyć drugą warstwę z kakao.
Smaczne. Dobre do kawy
OdpowiedzUsuńCiasto bajka!na każdą okazję.
OdpowiedzUsuńZjadłoby się znowu takiego miksa ;)
OdpowiedzUsuń