Oto jeden z moich ulubionych kremów. Jest szybki w wykonaniu i znakomicie smakuje.
Składniki:
- ok 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 duży ziemniak
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- ok 5 łyżek śmietany kremówki 30 %
- ok 4 łyżek masła
Przygotowanie:
- Pieczarki myję i razem z cebulę kroję w paski i podsmażam w garnku na maśle; gdy są już zarumienione zalewam je bulionem.
- Do bulionu wrzucam pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i gotuję aż będą miękkie.
- Zupę przekładam do blendera i miksuję na krem.
- Na koniec dodaję kremówkę oraz sól i pieprz. Aby krem się nie zważył do kremówki dodaję odrobinę ciepłej zupy, mieszam a następnie wlewam do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz