niedziela, 9 czerwca 2019

Precle

Składniki na 10 sztuk:
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 14 g drożdży świeżych
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła, roztopionego
dodatkowo:
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • do posypania: sól morska, mak, drobny cukier wymieszany z cynamonem i masłem
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Przygotowanie:
  1. Drożdże z cukrem z rozpuszczam z letnią wodą i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę, sól i wyrośnięte drożdże łączę ze sobą i wyrabiam, pod koniec dodaję masło i wyrabiam ciasto aby było miękkie i elastyczne.
  3. Ciast przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1,5 h w ciepłe miejsce  
  4. W szerokim garnku gotuję wodę z sodą.
  5. Ciasto dzielę na 10 części; z każdej tworzę wałek długości około 60 cm i formuję kształt precla; odkładam na blaszkę oprószoną mąką.
  6. Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zaczynam je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. Kładę precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotuję około 30 sekund. Wyjmuję dużą łyżką cedzakową i układam z powrotem na blaszce
  7. Precle smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypuję solą morską lub makiem. Precle z cynamonem smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą niczym nie posypując
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjmuję i studzę na kratce.
  9. Precle z cynamonem od razu po wyjęciu z piekarnika smaruję roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz