Składniki na 10 sztuk:
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 14 g drożdży świeżych
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła, roztopionego
dodatkowo:
- 2 litry wody
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- do posypania: sól morska, mak, drobny cukier wymieszany z cynamonem i masłem
- żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem
Przygotowanie:
- Drożdże z cukrem z rozpuszczam z letnią wodą i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę, sól i wyrośnięte drożdże łączę ze sobą i wyrabiam, pod koniec dodaję masło i wyrabiam ciasto aby było miękkie i elastyczne.
- Ciast przykrywam ściereczką i odstawiam na około 1,5 h w ciepłe miejsce
- W szerokim garnku gotuję wodę z sodą.
- Ciasto dzielę na 10 części; z każdej tworzę wałek długości około 60 cm i formuję kształt precla; odkładam na blaszkę oprószoną mąką.
- Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zaczynam je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. Kładę precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotuję około 30 sekund. Wyjmuję dużą łyżką cedzakową i układam z powrotem na blaszce
- Precle smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypuję solą morską lub makiem. Precle z cynamonem smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą niczym nie posypując
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjmuję i studzę na kratce.
- Precle z cynamonem od razu po wyjęciu z piekarnika smaruję roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz