Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23 cm:
- 1/2 szklanka mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajka
- 3 łyżki cukru
- ok 35 g masła
- 250 g mąki
- 200 g masy makowej
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
- Raz jeszcze ciasto wyrabiam i dzielę na dwie części - każdą z nich rozwałkowuje na kształt prostokąta ( krótszy bok prostokąta powinien mieć długość keksówki) i smaruję masą makową; każdy prostokąt zwijam w roladę. Mam zatem dwie rolady - układam je koło siebie i przekładam naprzemiennie tworząc warkocz; przekładam ciasto do formy.
- Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 - 30 min w ciepłe miejsce.
- Piekę ok 25 min w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiane
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz