Składniki na długą formę o wymiarach 12x 46cm:
- 1 szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- ok 70 g masła
- 500 g mąki
- 250 g mascarpone
- 1 banan
- nutella lub inny krem czekoladowy
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
- Raz jeszcze ciasto wyrabiam i dzielę na dwie części - każdą z nich rozwałkowuje na kształt prostokąta ( krótszy bok prostokąta powinien mieć długość keksówki), jeden z nich smaruję nutellą a drugi mascarpone z bananem; każdy prostokąt zwijam w roladę. Mam zatem dwie rolady - układam je koło siebie i przekładam naprzemiennie tworząc warkocz; przekładam ciasto do formy.
- Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 - 30 min w ciepłe miejsce; opcjonalnie można posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Piekę ok 30 min w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz