czwartek, 13 czerwca 2019

Rolada drożdżowa z nutellą i mascarpone

Składniki na długą formę o wymiarach 12x 46cm:
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
  • 250 g mascarpone
  • 1 banan
  • nutella lub inny krem czekoladowy
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. Raz jeszcze ciasto wyrabiam i dzielę na dwie części - każdą z nich rozwałkowuje na kształt prostokąta ( krótszy bok prostokąta powinien mieć długość keksówki), jeden z nich smaruję nutellą a drugi mascarpone z bananem; każdy prostokąt zwijam w roladę. Mam zatem dwie rolady - układam je koło siebie i przekładam naprzemiennie tworząc warkocz; przekładam ciasto do formy. 
  4. Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 - 30 min w ciepłe miejsce; opcjonalnie można posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
  5. Piekę ok 30 min w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz