czwartek, 13 czerwca 2019

Krem z cukinii

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża cukinia u mnie 400 g
  • 1 średnia cebula 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka ( ok 6 cm) 
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • ok 3 łyżek oleju
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
  • suszony lub świeży koperek
Przygotowanie:
  1. Cebulę i cukinię kroję w kostkę i podsmażam na maśle z olejem; kiedy się zeszkli wlewam bulion warzywny.
  2. Ziemniaka, marchew i seler kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru; dodaję sól i pieprz i gotuję około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
  3. Wszystko dokładnie blenduję aż powstanie jednolity krem, dodaję śmietanę ( jeśli krem jest gorący mieszam kilka łyżek zupy ze śmietaną a następnie wlewam do zupy - w ten sposób śmietana nie zważy się).
  4. Posypuję pestkami dyni i suszonym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz