Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cukinia u mnie 400 g
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała marchewka ( ok 6 cm)
- 1 średni ziemniak
- 1 mały kawałek selera
- 1 łyżka masła
- ok 3 łyżek oleju
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- pestki dyni
- suszony lub świeży koperek
Przygotowanie:
- Cebulę i cukinię kroję w kostkę i podsmażam na maśle z olejem; kiedy się zeszkli wlewam bulion warzywny.
- Ziemniaka, marchew i seler kroję na mniejsze kawałki i dodaję do wywaru; dodaję sól i pieprz i gotuję około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Wszystko dokładnie blenduję aż powstanie jednolity krem, dodaję śmietanę ( jeśli krem jest gorący mieszam kilka łyżek zupy ze śmietaną a następnie wlewam do zupy - w ten sposób śmietana nie zważy się).
- Posypuję pestkami dyni i suszonym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz