- 25 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki tymianku
- roztrzepane białko
Przygotowanie:
- Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki robię zaczyn.
- Do pozostałej przesianej mąki dodaję sól, oliwę z oliwek, czosnek, tymianek oraz zaczyn, wyrabiam ciasto ( gdy się klei dodaję odrobinę mąki) i odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na godzinę.
- Ciasto dzielę na 6 części, z każdej formuję bułkę, którą kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; bułeczki polewam roztrzepanym białkiem.
- Piekę około 20 min aż będą rumiane w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz