czwartek, 11 lipca 2019

Magiczne ciasto

Składniki na blaszkę 21x21cm:
  • 5 jaj ( osobno białka i żółtka)
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
  • 500 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
  1. Żółtka ubijam z cukrami na puszystą masę, następnie dodaję przestudzoną margarynę
  2. Do masy partiami dodaję naprzemiennie mleko i przesianą mąkę, wszystko miksuję.
  3. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny ( nie wolno ubijać długo piany bo dojdzie do jej przebicia i wtedy powstanie zakalec).
  4. Białka dodaję do masy żółtkowej i delikatnie mieszam ( masa jest stosunkowo rzadka)
  5. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut; sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno rozwarstwić się na dwie części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz