Składniki na blaszkę 21x21cm:
- 5 jaj ( osobno białka i żółtka)
- 150 g cukru pudru
- 150 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
- 500 ml mleka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Żółtka ubijam z cukrami na puszystą masę, następnie dodaję przestudzoną margarynę
- Do masy partiami dodaję naprzemiennie mleko i przesianą mąkę, wszystko miksuję.
- Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję sok z cytryny ( nie wolno ubijać długo piany bo dojdzie do jej przebicia i wtedy powstanie zakalec).
- Białka dodaję do masy żółtkowej i delikatnie mieszam ( masa jest stosunkowo rzadka)
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut; sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno rozwarstwić się na dwie części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz