czwartek, 11 lipca 2019

Bułki kefirowe

Składniki na 6 dużych bułek:
  • 550 g mąki tortowej 
  • 200 ml kefiru ( w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • białko do posmarowania
Przygotowanie:
  1. Z wody, drożdży, cukru i łyżeczki mąki robię zaczyn. 
  2. Pozostałą mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól, oliwę, kefir oraz zaczyn i wszystko mieszam a następnie wyrabiam na jednolite ciasto, kiedy ciasto mocno się klei dodaję odrobinę więcej mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 6 części i tworzę z nich bułki, układam na papierze, przecinam nożem na górze ( opcjonalnie ) i smaruję rozbełtanym białkiem.
  4. Piekę około 30 min w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz