Składniki na 6 dużych bułek:
- 550 g mąki tortowej
- 200 ml kefiru ( w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- białko do posmarowania
- Z wody, drożdży, cukru i łyżeczki mąki robię zaczyn.
- Pozostałą mąkę przesiewam przez sito, dodaję sól, oliwę, kefir oraz zaczyn i wszystko mieszam a następnie wyrabiam na jednolite ciasto, kiedy ciasto mocno się klei dodaję odrobinę więcej mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie dzielę je na 6 części i tworzę z nich bułki, układam na papierze, przecinam nożem na górze ( opcjonalnie ) i smaruję rozbełtanym białkiem.
- Piekę około 30 min w temperaturze 180 stopni aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz