Robiłam już ciasta z marchewką, szpinakiem czy też burakami. Niedawno pokusiłam się o zrobienie babeczek z selera oraz ciasta pietruszkowego. Chociaż do tych dwóch ostatnich miałam pewne obawy to jednak okazały się bardzo smaczne a goście nawet nie wiedzieli, że przemycone w nich były warzywa. Dzisiaj wypadło na ciasto marchewkowo - pietruszkowe, które także mnie nie zawiodło - wyszło pyszne!
Składniki na keksówkę o wymiarach 12 x 23 cm:
- 2 jaja
- 1 duża marchewka starta na dużych oczkach
- 1 duża pietruszka starta na dużych oczkach
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jaja miksuję z cukrem na puszystą masę.
- Do jajecznej masy stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, cynamon, przyprawę do pierników, olej oraz marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.
- Piekę około 40 minut do suchego patyka w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz