Składniki na 10 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży świeżych
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
- Wstawić do nagrzanego do 220ºC piekarnika i piec około 12 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz