wtorek, 23 lipca 2019

Pita



Składniki na 10 sztuk:
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm.  Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). 
  4. Wstawić do nagrzanego do 220ºC piekarnika i piec około 12 minut do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz