sobota, 6 lipca 2019

Kolorowe ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym

Składniki:
  • 6 jajek
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 barwniki spożywcze: czerwony i niebieski
  • 300 g truskawek
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką aż do połączenia składników. 
  2. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać odrobinę niebieskiego barwnika, do drugiej czerwonego, do trzeciej niebieskiego i czerwonego dzięki czemu będziemy mieć fioletowy kolor a czwartą część pozostawić bez barwnika. 
  3. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelewać do niej po łyżce z każdego koloru aż do zapełnienia formy  
  4. Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
  5. Truskawki zmiksować i polać nimi biszkopt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz