Składniki:
- 6 jajek
- niecała szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 barwniki spożywcze: czerwony i niebieski
- 300 g truskawek
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką aż do połączenia składników.
- Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać odrobinę niebieskiego barwnika, do drugiej czerwonego, do trzeciej niebieskiego i czerwonego dzięki czemu będziemy mieć fioletowy kolor a czwartą część pozostawić bez barwnika.
- Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelewać do niej po łyżce z każdego koloru aż do zapełnienia formy
- Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
- Truskawki zmiksować i polać nimi biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz