Składniki ( na około 7 porcji):
- 1 średni kalafior
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- ok 100 g bułki tartej
- garść świeżego koperku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kalafior myję i kroję na mniejsze kawałki, gotuję z solą około 20 minut aż będzie miękki ( wystarczy, że będziemy w stanie wbić w niego widelec)
- Kalafior odcedzam i miażdżę widelcem ( nie musi być dokładnie zmiażdżony, lepsze są moim zdaniem kotlety gdy są wyczuwalne kawałki kalafiora ) wbijam jajka, pokrojony koperek, pieprz oraz bułkę tartą ( uwaga: bułki tartej dodaję tyle aby można było z nich uformować kotlety, kiedy masa będzie za rzadka ciężko je będzie przełożyć na drugą stronę)
- Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz