Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- ok 200 g pieczarek
- ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
- Kurczaka kroimy na małe kawałki a cebulę i pieczarki na plasterki wykładamy na pizzę i posypujemy serem.
- Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz