Tradycyjny angielski krem, który konsystencją przypomina budyń ale jest dużo rzadszy. Nie nadaje się do przekładania ciast ale znakomicie nadaje się do ich polewania czy jako dodatek do deserów. W Wielkiej Brytanii można go znależć praktycznie w każdym sklepie. Przepisów na niego jest sporo - różnią się głównie ilością dodawanych żółtek, zawartością cukru oraz proporcjami pomiędzy mlekiem a kremówką. Poniżej przepis, który mi najbardziej smakuje.
Składniki:
- 6 żółtek
- 350 ml śmietany kremówki*
- 150 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 laska wanilii ( opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
*można również dać 250 ml mleka i 250 ml kremówki, wtedy masa będzie mniej gęsta niż ta którą ja robię
Przygotowanie:
- Żółtka miksuję z cukrem na puszystą masę.
- Mleko, kremówkę i nasiona ze środka laski wanilii ( opcjonalnie ekstrakt z wanilii) wlewam do garnuszka i zagotowuję.
- Połowę masy z garnuszka wlewam do żółtek i miksuję. Po zmiksowaniu przelewam ją z powrotem do garnuszka. Na średnim ogniu mieszam masę dosyć energicznie ale jej nie zagotowuję bo w przeciwnym razie zważy się. Masa ma lekko zgęstnieć i spływać z łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz