Składniki:
- 300 g kalafiora
- 400 g ziemniaków
- 1 duże jajko
- około 3 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki i kalafior gotuję w wodzie aż będą miękkie ( wystarczy, że będą miękkie na tyle, że będziemy w stanie wbić w nie widelec). Podczas gotowania należy sprawdzać zarówno ziemniaki jak i kalafior. Może się zdarzyć, że ziemniaki będą szybciej miękkie - w zależności od odmiany- wtedy należy je wcześniej wyjąć aby się nie rozgotowały i nie zrobiła się papka. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
- Do masy dodaję jajko, przyprawy oraz bułkę tartą. Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
- Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz