Składniki na ok 25 -30 pierogów w zależności od wielkości:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 350 ml)
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki bardzo gorącej wody ( korzystam ze szklanki, która ma pojemność 350 ml), ja używam wrzącej gdyż ciasto lepiej się wyrabia
- 250 g mascarpone
- 400 g truskawek
- 1 łyżka cukru ( opcjonalnie)
- Mąkę wrzucam do garnka ( to moja metoda, która dla mnie jest łatwiejsza niż wyrabianie ciasta na stolnicy), wbijam jajko, dodaję masło i sól i wszystko lekko mieszam.
- Następnie wlewam wodę i wszystko mieszam łyżką; kiedy składniki się połączą kończę wyrabiać ciasto rękoma. Im cieplejsza woda tym łatwiej urabia się ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania klei się do rąk dodaję odrobinę mąki.
- Truskawki myję i kroję na mniejsze kawałki, mieszam dokładnie z mascarpone.
- Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam kółka; nakładam farsz na środek pieroga i sklejam brzegi ( jeśli nie chcą się skleić to brzeg lekko smaruję wodą).
- Pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz