Od dłuższego czasu w naszym domu królują zupy. Kiedyś ich nie doceniałam i nie lubiłam. Dzisiaj dostrzegam ich wartość i fakt, że robi się je bardzo szybko.
Krem z pora z parmezanem powstał przypadkiem. Był w domu por i parmezan. Postanowiłam więc zrobić powyższą zupę, która z pewnością częściej zagości na naszym stole. Zupa jest delikatna z wyraznie wyczuwalnym parmezanem.
Składniki na 4 talerze:
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 100 g parmezanu
- 1/4 małego selera
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- 1 l bulionu warzywnego
- odrobina oleju
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażam w garnku na oleju.
- Pozostałe warzywa kroję w mniejszą kostkę i wrzucam do garnka, zalewam bulionem i dodaję przyprawy. Gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzucam parmezan.
- Wszystko miksuję w blenderze na jednolity krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz