niedziela, 14 lipca 2019

Rozgrzewająca zupa marchewkowo - paprykowa

Nie przepadam za marchwią ale w połączeniu z przyprawami ta zupa jest rewelacyjna! Nadaje się nie tylko na zimowe wieczory.

Składniki na 3 talerze:
  • 3 większe marchewki
  • ok 4 cm pora
  • 1 mała pietruszka
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula żółta
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli ( może być mniej jeśli bulion był mocno słony)
  • odrobina oleju
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju w garnku, w którym będziemy gotować zupę. 
  2. Pozostałe warzywa kroję w kostkę, wrzucam do garnka i zalewam bulionem. 
  3. Dodaję przyprawy i gotuję do momentu aż warzywa będą miękkie. 
  4. Przelewam zupę do blendera i miksuję na krem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz