Potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu osobom, które tak jak ja uwielbiają bakłażana. Robi się ją szybko i łatwo.
W Maroku bardzo często jest podawana jako przystawka.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 średni cebula
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 duży mięsisty pomidor
- 1/2 szklanki wody
- ok 3 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę kroję w drobną kosteczkę.
- Z jednego bakłażana usuwam skórkę, na drugim ją zostawiam. Oba kroję na małe kawałki i posypuję solą, odstawiam na 30 minut aż puści sok.
- Cebulę podsmażam na oleju.
- Pomidora sparzam obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki, dodaję do cebuli i podsmażam.
- Dodaję odciśniętego bakłażana ( bakłażan po posypaniu solą puszcza sok) i wrzucam na patelnię. Następnie dodaję wodę, przecier pomidorowy i przyprawy. Smażę tak długo dopóki bakłażan nie zrobi się bardzo miękki - ma się prawie rozpadać.
- Bakłażana lekko miksuję - ma powstać coś co przypomina pastę z wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.
- Na koniec dodaję pietruszkę i mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz