niedziela, 14 lipca 2019

Kuchnia marokańska: Zaalouk


Potrawa ta z pewnością przypadnie do gustu osobom, które tak jak ja uwielbiają bakłażana. Robi się ją szybko i łatwo.
W Maroku bardzo często jest podawana jako przystawka. 

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 średni cebula
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 duży mięsisty pomidor
  • 1/2 szklanki wody
  • ok 3 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w drobną kosteczkę.
  2. Z jednego bakłażana usuwam skórkę, na drugim ją zostawiam. Oba kroję na małe kawałki i posypuję solą, odstawiam na 30 minut aż puści sok.
  3. Cebulę podsmażam na oleju. 
  4. Pomidora sparzam obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki, dodaję do cebuli i podsmażam.
  5. Dodaję odciśniętego bakłażana ( bakłażan po posypaniu solą puszcza sok) i wrzucam na patelnię. Następnie dodaję wodę, przecier pomidorowy i przyprawy. Smażę tak długo dopóki bakłażan nie zrobi się bardzo miękki - ma się prawie rozpadać. 
  6. Bakłażana lekko miksuję - ma powstać coś co przypomina pastę z wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.
  7. Na koniec dodaję pietruszkę i mieszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz