Uwielbiam ciasto marchewkowe. Często gości ono w różnych kombinacjach na naszym stole. Ponieważ teraz jest sezon na jagody i borówki to powstało ciasto marchewkowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką pod którą ukrywają się borówki.
Składniki na formę o wymiarach 18x12:
na ciasto marchewkowe:
- 2 jaja
- 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 opakowania cukru wanilinowy
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 galaretka turkusowa
- 150 g borówek
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
- Jaja miksuję z cukrem na puszystą masę.
- Do jajecznej masy stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, cynamon, olej oraz cukier wanilinowy i marchewkę startą na grubych oczkach.
- Piekę około godziny do suchego patyka w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie przecinam na dwa blaty.
- Żelatynę rozpuszczam w 10 ml wody.
- Kremówkę ubijam, do ubitej kremówki dodaję cukier mascarpone oraz ostudzoną żelatynę, raz jeszcze miksuję. 3/4 masy wylewam na pierwszy blat, pozostałą część na drugi i wkładam do lodówki.
- Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Na górę ciasta wykładam borówki. Kiedy galaretka zaczyna tęgnąć wylewam ją na borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz