poniedziałek, 15 lipca 2019

Ciasto marchewkowe z kremem i borówkami


Uwielbiam ciasto marchewkowe. Często gości ono w różnych kombinacjach na naszym stole. Ponieważ teraz jest sezon na jagody i borówki to powstało ciasto marchewkowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką pod którą ukrywają się borówki.

Składniki na formę o wymiarach 18x12:
na ciasto marchewkowe:
  • 2 jaja
  • 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowy
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1 galaretka turkusowa
  • 150 g borówek
  • 200 ml kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
  1.  Jaja miksuję z cukrem na puszystą masę.
  2. Do jajecznej masy stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, cynamon, olej oraz cukier wanilinowy i marchewkę startą na grubych oczkach.
  3. Piekę około godziny do suchego patyka w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie przecinam na dwa blaty.
  4. Żelatynę rozpuszczam w 10 ml wody.
  5. Kremówkę ubijam, do ubitej kremówki dodaję cukier mascarpone oraz ostudzoną żelatynę, raz jeszcze miksuję. 3/4 masy wylewam na pierwszy blat, pozostałą część na drugi i wkładam do lodówki.
  6. Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Na górę ciasta wykładam borówki. Kiedy galaretka zaczyna tęgnąć wylewam ją na borówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz