Przepyszne kotlety, które można szybko zrobić kiedy zostanie nam za dużo farszu do pierogów ruskich.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 1 duża cebula
- 5 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- około 3 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w wodzie aż będą miękkie. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
- Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju aż będzie mocno przypieczona, dodaję do ziemniaków.
- Do ziemniaków i cebuli dodaję ser, przyprawy, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
- Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz