sobota, 20 lipca 2019

Placuszki serowe z cukrem lawendowym


Mój cukier lawendowy "nabrał mocy" i trzeba było go wypróbować. Padło na placuszki serowe, które okazały się wyśmienite. Cukier lawendowy jest w smaku i zapachu intensywniejszy od wanilinowego zatem nie należy przesadzać z jego nadmiarem w wypiekach. 

Składniki na 10 placuszków:
  • 250 g sera tłustego lub półtłustego
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru lawendowego ( przepis tutaj)
Przygotowanie:
  1. Ser rozduszam widelcem z żółtkami ( mogą pozostać grudki sera, bardziej wybredni mogą najpierw zmielić ser aby grudek nie było), dodaję oba cukry i mąkę, wszystko dokładnie mieszam.
  2. Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam do połączenia składników.
  3. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wykładam dwie łyżki masy, lekko spłaszczam na kształt placka. Smażę z każdej strony na średnim ogniu około 3 minut aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz