Mój cukier lawendowy "nabrał mocy" i trzeba było go wypróbować. Padło na placuszki serowe, które okazały się wyśmienite. Cukier lawendowy jest w smaku i zapachu intensywniejszy od wanilinowego zatem nie należy przesadzać z jego nadmiarem w wypiekach.
Składniki na 10 placuszków:
- 250 g sera tłustego lub półtłustego
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru lawendowego ( przepis tutaj)
- Ser rozduszam widelcem z żółtkami ( mogą pozostać grudki sera, bardziej wybredni mogą najpierw zmielić ser aby grudek nie było), dodaję oba cukry i mąkę, wszystko dokładnie mieszam.
- Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam do połączenia składników.
- Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wykładam dwie łyżki masy, lekko spłaszczam na kształt placka. Smażę z każdej strony na średnim ogniu około 3 minut aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz