Zupa nie musi kojarzyć się z warzywami. Dzisiaj pyszna zupa migdałowa z wyczuwalnym cynamonem. Spożywana może być na ciepło jak i na zimno.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g migdałów bez skórki*
- 1 l mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- garść suszonych moreli pokrojonych na paski
- garść żurawiny
- 100 g ryżu
Przygotowanie:
- Migdały miksuję razem z mlekiem tak długo dopóki nie powstanie jednolita masa. Można również najpierw zmiksować w młynku same migdały a potem połączyć z mlekiem.
- Masę przelewam do garnka, dodaję miód, cynamon, masło oraz szczyptę soli i gotuję na małym ogniu aż do zagotowania,
- Gotuję ryż według przepisu na opakowaniu.
- Podaję z ryżem i z suszoną żurawiną oraz morelami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz