wtorek, 16 lipca 2019

Zupa migdałowa z ryżem


Zupa nie musi kojarzyć się z warzywami. Dzisiaj pyszna zupa migdałowa z wyczuwalnym cynamonem. Spożywana może być na ciepło jak i na zimno.

Składniki na 4 porcje:
  • 200 g migdałów bez skórki*
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • garść suszonych moreli pokrojonych na paski
  • garść żurawiny
  • 100 g ryżu
* można użyć także migdałów ze skórką ale wtedy należy migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut i zdjąć z nich skórkę.

Przygotowanie:
  1. Migdały miksuję razem z mlekiem tak długo dopóki nie powstanie jednolita masa. Można również najpierw zmiksować w młynku same migdały a potem połączyć z mlekiem. 
  2. Masę przelewam do garnka, dodaję miód, cynamon, masło oraz szczyptę soli i gotuję na małym ogniu aż do zagotowania, 
  3. Gotuję ryż według przepisu na opakowaniu.
  4. Podaję z ryżem i z suszoną żurawiną oraz morelami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz