Składniki na około 15 placuszków:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru ( lub więcej jeśli placuszki mają być słodsze)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże jabłka
- odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach, możemy je spryskać cytryną aby nie ściemniały.
- Pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na jednolitą masę - ciasto przypomina ciasto naleśnikowe - jeśli jest zbyt gęste dodajemy woda, jeśli zbyt rzadkie dodajemy
- Do ciasta wrzucam starte jabłka i mieszam.
- Na małej ( u mnie o średnicy 10cm) patelni rozgrzewam odrobinę tłuszczu i wylewam trochę grubszą warstwę ciasta niż na naleśniki. Smażę z obu stron aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz