wtorek, 9 lipca 2019

Cynamonowe placuszki z jabłkami

Składniki na około 15 placuszków:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru ( lub więcej jeśli placuszki mają być słodsze)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
  1. Jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach, możemy je spryskać cytryną aby nie ściemniały.
  2. Pozostałe składniki wkładam do blendera i miksuję na jednolitą masę - ciasto przypomina ciasto naleśnikowe - jeśli jest zbyt gęste dodajemy woda, jeśli zbyt rzadkie dodajemy 
  3. Do ciasta wrzucam starte jabłka i mieszam.
  4. Na małej ( u mnie o średnicy 10cm) patelni rozgrzewam odrobinę tłuszczu i wylewam trochę grubszą warstwę ciasta niż na naleśniki. Smażę z obu stron aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz