Składniki na około 20 pierożków
na ciasto:
- 21 g świeżych drożdży
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka Śniadaniowa Odporność
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 g sera cheddar
- 100 g sera feta
- około 80 g sera gorgonzola
- Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut aż zaczyn ruszy.
- Z mąki, soli, masła Śniadaniowa Odporność, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
- Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i rozwałkowujemy, wycinamy z nich koła o wielkości szklanki.
- Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze sobą.
- Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę farszu serowego i zawijamy w pieroga. Ciasto musi być dokładnie sklejone, inaczej ser wypłynie. Przekładamy je na lekko natłuszczoną blachę.
- Pierożki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut, są smaczne na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz