Miałam w domu spory kawałek pora. Postanowiłam zrobić z niego krem. Do tej pory zawsze robiłam go z innymi dodatkami np. z parmezanem lub pieczarkami. Tym razem zrobiłam krem z samego pora a właściwie z jego białej części, dzięki czemu krem nie wyszedł ostry.
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża por ( biała część)
- 1 średni ziemniak
- 1 średnia cebula
- 1 mała pietruszka
- 1/4 małego selera
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle.
- Pietruszkę, ziemniaka i seler kroję w kostkę, a por w paski. Wrzucam wszystko do garnka z podsmażoną cebulą i dodaję przyprawy. Gotuję około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Wszystko blenduję na krem. Podaję z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz