piątek, 19 lipca 2019

Krem z pora


Miałam w domu spory kawałek pora. Postanowiłam zrobić z niego krem. Do tej pory zawsze robiłam go z innymi dodatkami np. z parmezanem lub pieczarkami. Tym razem zrobiłam krem z samego pora a właściwie z jego białej części, dzięki czemu krem nie wyszedł ostry. 

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża por ( biała część)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 małego selera 
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle. 
  2. Pietruszkę, ziemniaka i seler kroję w kostkę, a por w paski. Wrzucam wszystko do garnka z podsmażoną cebulą i dodaję przyprawy. Gotuję około 15 minut aż  warzywa będą miękkie.
  3. Wszystko blenduję na krem. Podaję z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz